top of page

Aandoeningen

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht langzaam verdwijnt en niet meer terugkomt. Dat betekent dat artrose een chronische ziekte is, die steeds meer klachten oplevert. Vooral ouderen hebben veel kans op artrose.

Klachten artrose Doordat het kraakbeen afneemt, wrijven de twee botten uit het gewricht tegen elkaar. Dat kan zorgen voor veel pijn en ontstekingen, waardoor er vocht in het gewricht komt. Doordat de botten tegen elkaar schuren, ontstaan vaak osteofyten, uitgroeisels aan de rand van het bot. Die gaan op den duur irriteren en kunnen zich ontwikkelen tot een ontsteking.


Artrose behandelen Expertisecentrum RevaVitaal is gespecialiseerd in de behandeling van artrose. Fysiotherapie of manuele therapie en veel bewegen met weinig kracht of piekbelastingen maken een operatie vaak overbodig. Mocht een operatie toch noodzakelijk blijken, dan is fysiotherapie tijdens de revalidatie vaak noodzakelijk.


GLA:D

Knie- of heupprothese voorkomen met voorlichtings- en trainingsprogramma

Als eersten van Nederland starten Máxima MC (MMC), huisartsenorganisatie PoZoB en fysiotherapeuten in regio Eindhoven met GLA:D®. Dit is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor patiënten met heup- en knieartrose, dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het programma vermindert pijn en voorkomt dat klachten verergeren. Zo kunnen patiënten in hun eigen buurt en met eigen inzet een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Samen met orthopedisch chirurg Willem den Boer haalde Van Doesburg het Deense programma GLA:D® (Good Life with Osteoarthritis in Denmark) naar MMC: “GLA:D® is een programma dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Door een duidelijk behandelplan en afspraken met huisartsen en fysiotherapeuten krijgen patiënten dezelfde voorlichting en dezelfde oefentherapie bij de fysiotherapeut.”

Wij als Van Hoof centrum voor therapie & gezondheid zijn hier onderdeel van. De voorlichtingssessies vinden plaats in het ziekenhuis, waar de patiënten informatie krijgen over onder meer de symptomen, risicofactoren en het omgaan met artrose. De behandeling bij één van onze fysiotherapeuten (Daan of Erik), duurt zo’n zes weken en bestaat uit ongeveer twaalf oefensessies. De fysiotherapeut van Van Hoof centrum voor therapie & gezondheid, maakt voor elke patiënt een persoonlijk programma dat past bij zijn of haar situatie.

bottom of page