top of page

Aandoeningen

Borstontsteking

Borstontsteking (Mastitis)
Bij het geven van borstvoeding kan er soms een melk kanaaltje verstopt raken. Dit voelt als een harde plek of schijf ongeveer ter grootte van een muntstuk en kan (extreem) pijnlijk zijn. Soms is de plek op de borst of de tepel wat verdikt en rood, maar dit hoeft niet.  Je voelt je niet lekker. Echter is er geen sprake van koorts.

Wanneer er ook koorts aanwezig is en je ziek of grieperig bent, kan er sprake zijn van een borstontsteking (mastitis). Het is een verstopping van de melkklier in de eerste fase. Het is belangrijk dat je dan contact opneemt met de huisarts. Er wordt dan mogelijk behandeld met een antibiotica kuur. Een complicatie daarvan kan een schimmelinfiectie zijn bij de moeder of de baby (Candida of spruw).


Wanneer een verstopt melk kanaaltje tijdig behandelt wordt, kan er worden voorkomen dat dit verergert tot een borstontsteking. Hiervoor behandelen we met ultrageluid. Met geluidstrillingen kunnen we de verstopping en pijnklachten opheffen. Bij twijfel neem dan graag contact op met je huisarts of met ons voor advies.

Het is belangrijk om hiervoor 2 behandelingen te plannen op achtereenvolgende dagen. De specialisten die u hierbij kunnen helpen zijn: Romy van Glabbeek, Maartje Oomen-Engelen, en Brigitte Senft.


(Let op: tijdelijk niet mogelijk)

bottom of page