top of page

Aandoeningen

Duizeligheid

Het gevoel van duizeligheid is vaak moeilijk onder woorden te brengen, ook omdat er zoveel verschillende vormen van duizeligheid zijn.

Dit zijn de meest voorkomende vormen van duizeligheid:

  • Een licht gevoel in het hoofd

  • Het gevoel alsof de hele kamer draait of draaiduizeligheid

  • Duizeligheid of onzeker worden bij (snelle) beweging met het hoofd

  • Een onvast gevoel op de benen


Oorzaken duizeligheid Bij een gevoel van ‘evenwicht’ spelen vier systemen een belangrijke rol:

  • Het evenwichtsorgaan (het slakkenhuis en de halfcirkelvormige kanalen) in het binnenoor

  • De ogen

  • Proprioceptie en sensibiliteit komende uit de nek en de benen

  • Het cerebellum (de hersenen)

Deze systemen wisselen continu informatie uit over de positie van het lichaam in de ruimte. Komt er verkeerde of onbekende informatie binnen via één of meerdere van deze systemen, dan leidt dit tot duizeligheid of evenwichtsstoornissen.


Draaiduizeligheid en BPPD De bekendste en vaak beangstigendste vorm van duizeligheid is de plotse draaiduizeligheid: BPPD. Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen. Deze draaiduizeligheid is vrijwel altijd onschuldig, maar wel ingrijpend. Nekcentrum Valkenswaard kan BPPD succesvol behandelen, met gunstig resultaat op korte termijn.


Vestibulaire hypofunctie Dit is een verlamming, zwakte of uitval van het evenwichtsorgaan en komt bij 15.4% van de duizeligheids gevallen voor. Het ontstaat door: neuritis vestibularis/labyrinthitis, ototoxiciteit (bepaalde stoffen die inwerken op het vestibulaire systeem), neurofibromatose, trauma, de ziekte van ménière, soms ook idiopathisch. Zeer kenmerkend zijn acute draaiduizeligheid en misselijkheid en braken, na een tijdje gaat dit over in bewegende/wazige beelden bij snelle (hoofd)-bewegingen en balansstoornissen.


Vestibulaire migraine Draaiduizeligheid of balansstoornissen die episodisch (5minuten - 72uur) voorkomen en meestal uitgelokt door een trigger. Dit zorgt voor overgevoeligheid van het vestibulair systeem.


Functionele duizeligheid Dit is duizeligheid die aan blijft houden en waarbij er een mismatch is tussen de echte en de verwachte beweging. Deze kan ontstaan na een trauma, bij angst of na een vestibulaire aandoening.


Cervicogene duizeligheid Duizeligheid kan (gedeeltelijk) ook veroorzaakt worden door de nek. Dit noemen we cervicogene duizeligheid. De specialisten van Nekcentrum Valkenswaard zijn opgeleid om deze duizeligheid aan te pakken.


Wat doet Nekcentrum Valkenswaard? Het professionele multidisciplinaire team van Nekcentrum Valkenswaard is gespecialiseerd in het nekgebied en bijbehorende klachten. Uw behandeling begint met een uitgebreide intake met één van onze therapeuten. Hierbij brengt hij of zij volledig in kaart wat uw klachten zijn, wat er is gebeurd, de omgevings- en persoonlijke factoren en andere belangrijke informatie om een volledig beeld te krijgen van uw situatie. Binnen het Nekcentrum gebruiken we een triagesysteem van laag-, midden en hoogcomplexe zorgvragen. Zo kunnen we gericht de benodigde zorg inzetten en samen met u een behandelplan op maat opstellen.

bottom of page