top of page

Aandoeningen

Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie is grote schade aan het ruggenmerg ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeval, ontsteking of bloeding. Het ruggenmerg werkt als boodschapper tussen de hersenen en de spieren. Ook kleinere beschadigingen van het ruggenmerg kunnen ervoor zorgen dat boodschappen niet meer goed worden doorgegeven. Daardoor kunnen stoornissen in beweging of gevoel ontstaan. 

Revalidatie bij dwarslaesie Mensen met een dwarslaesie volgen vaak eerst een revalidatieprogramma in een gespecialiseerd centrum. Daarna is fysiotherapie een belangrijk middel om zoveel mogelijk zelfredzaam en in conditie te blijven. Expertisecentrum RevaVitaal in Valkenswaard is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met een dwarslaesie. Onze praktijk is goed toegankelijk voor rolstoelers en scootmobielen, we hebben brede hoog-laag- behandeltafels, een loopbrug waarmee u kunt trainen en er is ruim voldoende oefenapparatuur aanwezig.


Multidisciplinaire behandeling dwarslaesie Bij de behandeling van een dwarslaesie zijn verschillende behandelaars betrokken. Met fysiotherapie werkt u aan het verbeteren van uw conditie en spierkracht en leert u omgaan met uw beperking. We werken ook aan het herkennen van de gevolgen die de dwarslaesie voor uw lichaam heeft en op het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Onze diëtist helpt u graag met het samenstellen van een gezond voedingsplan. Rolstoeltraining door een ergotherapeut maakt ook onderdeel uit van de revalidatie. Centraal staan de lichamelijke revalidatie en de acceptatie van de dwarslaesie. We werken daarom intensief samen met specialisten in verschillende disciplines. Zij zijn gespecialiseerd in neurologie en hebben goede contacten met revalidatieartsen.


bottom of page