top of page

Aandoeningen

Hoofdpijn

Hoofdpijn is in Nederland een veel voorkomende klacht. 80% van de bevolking heeft minimaal een keer in het jaar hoofdpijnklachten. Deze klachten zijn onder te verdelen in primaire en secundaire hoofdpijn.

Primaire en secundaire hoofdpijn Primaire hoofdpijn is hoofdpijn waarbij de oorzaak in het hoofd ligt. Voorbeelden zijn migraine en clusterhoofdpijn. Secundaire hoofdpijn is hoofdpijn waarvan de oorzaak ergens anders vandaan komt, meestal vanuit de nek of de kaak. Zo kunnen de zithouding, spanningsklachten, whiplash, de gewrichten in de nek of een probleem met de tussenwervelschijf ook pijn veroorzaken in het hoofd. Deze pijn wordt ervaren als hoofdpijn, maar komt uit de nek. Dit noemen we cervicogene hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is ook een vorm van secundaire hoofdpijn.


Migraine Migraine veroorzaakt aanvallen van hevig bonzende hoofdpijn, met misselijkheid, braken, pijn met bewegen en overgevoeligheid voor geluid en licht. Meestal neemt de pijn geleidelijk toe en is werken onmogelijk. Tijdens slaap of bedrust neemt de hoofdpijn af en is deze vaak binnen twaalf tot 24 uur verdwenen. Bij sommige mensen duurt de aanval enkele dagen. Migraine reageert vaak goed op medicatie. Als uw klachten niet aan bovenstaande beschrijving voldoen, dan heeft u waarschijnlijk geen migraine, maar een mengvorm van andere soorten hoofdpijn.

Migraine gaat vaak samen met spanningshoofdpijn. Verschillende vormen van hoofdpijn komen vaak samen voor, klachten kunnen hierdoor wisselend zijn.


Spierspanningshoofdpijn Spierspanningshoofdpijn heeft vaak duidelijke aangrijpingspunten in de nek, maar ook de invloed van stress en mentaal welbevinden hebben hier invloed op. Nekcentrum Valkenswaard schakelt in dit geval andere disciplines in, zoals een psycholoog, om u optimaal te behandelen.


Behandelen van hoofdpijn De specialisten van Nekcentrum Valkenswaard kunnen secundaire hoofdpijn via de nek effectief behandelen. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat het behandelen van het hoofd- en halsgebied helpt bij migraine. De frequentie van de hoofdpijnaanvallen en het medicatiegebruik kunnen daardoor verminderen.


Wat doet Nekcentrum Valkenswaard? Het professionele multidisciplinaire team van Nekcentrum Valkenswaard is gespecialiseerd in het nekgebied en bijbehorende klachten. Uw behandeling begint met een uitgebreide intake met één van onze therapeuten. Vaak is dit de manueel therapeut. Hierbij brengt hij of zij volledig in kaart wat uw klachten zijn, wat er is gebeurd, de omgevings- en persoonlijke factoren en andere essentiële informatie. Zo krijgen we een volledig beeld van uw situatie. Nekcentrum Valkenswaard hanteert een triagesysteem van laag-, midden- en hoogcomplexe zorgvragen. Zo kunnen we heel gericht de benodigde zorg inzetten en samen met u een behandelplan op maat opstellen. Nekcentrum Valkenswaard schakelt (indien nodig) andere disciplines in, zoals een psycholoog, om u optimaal te behandelen.


bottom of page