top of page

Aandoeningen

Nekhernia

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is en uitstulping van de tussenwervelschijf van de nek. Deze uitstulping kan op een zenuw of op het ruggenmerg drukken, waardoor pijnklachten of uitvalsverschijnselen als gevoelsverlies ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken voor een nekhernia, zoals een langdurig belastende houding voor de nek en verouderingsprocessen. Een nekhernia verklaart bij circa 1-1,5% van de nekpijnpatiënten hun klachten.

Klachten die op een nekhernia lijken, hoeven niet altijd een nekhernia te zijn. Er is dan vaak sprake van een radiculair syndroom (zenuwwortelirritatie). Het syndroom wordt gekenmerkt door een schietende of uitstralende pijn in de schouder of de arm, die eventueel gepaard gaat met een doof of tintelend gevoel. Dat gevoel kan erger worden door het buigen of draaien van de nek of door het strekken van de arm. De meeste voorkomende oorzaak zijn verouderingsprocessen in de nekwervels of nekgewrichten.


Wat is de prognose van een nekhernia? De prognose voor herstel zonder dat een operatie nodig is goed. Een nekhernia vereist wel een lange herstelperiode, die vaak drie tot zes maanden kan duren. Een samenwerking met de pijnpoli kan in deze periode van herstel in bepaalde gevallen de pijnklachten minder op de voorgrond laten staan en bijdragen in een snellere start met gerichte oefentherapie om de belastbaarheid te laten toenemen.

Behandeling nekhernia Nekcentrum Valkenswaard kiest voor een actieve behandeling van een nekhernia, met nadruk op houdingscorrectie, technieken voor bevorderen van zenuwherstel en gedoseerde oefentherapie. Als het nodig is, werken we samen met de pijnpoli of neurologen.


bottom of page