top of page

Behandelingen

Oedeemtherapie

Hoe ziet de behandeling van oedeemfysiotherapie er uit?

Een behandeling van de oedeemfysiotherapeut is afhankelijk van de aard van de problematiek. Behandeling kan bestaan uit manuele lymfedrainage (MLD). Dit is een massagetechniek waarbij de lymfevaten worden gestimuleerd in het afvoeren van vocht. Deze behandelmethode kan gecombineerd worden met compressietherapie (zwachtelen of therapeutisch elastische kous). Soms wordt speciale lymfetape toegepast. Tevens zijn onze oedeemfysiotherapeuten gespecialiseerd littekenbehandeling en bindweefsel problematiek (myofasciale therapie). Omdat een litteken een barrière vormt voor het afvoeren van vocht door het lichaam, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hulpmiddelen en compressiemiddelen De oncologie- en oedeemfysiotherapeuten binnen het Expertise Centrum Oncologie kunnen u goed begeleiden in de keuze in hulpmiddelen en producten die nodig kunnen zijn bij lymfoedeem als gevolg van de medische behandelingen bij een oncologische aandoening. Zo kunt u denken aan advies voor compressiemiddelen (zoals therapeutisch elastische arm- en beenkousen, compressiemiddelen met klittenbandsysteem), Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) therapie. Ook kunt u denken aan begeleiding bij vragen over haarwerk, lingerie, badmode, borstprothese.


Het daadwerkelijk aanmeten van therapeutisch elastische been- en armkousen wordt gedaan door onze samenwerkende partner.

Vergoeding: de mate van de vergoedingen voor deze hulpmiddelen verschilt per verzekeraar per jaar. De mammaprothese valt bij alle zorgverzekeraars in het basis pakket met een gebruiksduur van 2 jaar.

Mammacare Lingerie: er zijn verschillende plekken waar u terecht kunt voor prothese lingerie en medische bh’s. Vanuit deze regio adviseren wij Pieternel Lingerie & Mammacare in Eindhoven aan. Enkel op afspraak. De zorgverzekeraar vraagt bij het eerste bezoek eenmalig om een artsenverklaring.

Mammacare Badmode: er zijn verschillende merken badmode op de markt voor vrouwen die een borstprothese(s) dragen. Enkele gangbare merken voor mammacare badmode zijn: Amoena, Nuria Ferrer, Sunflair, Anita, Silima. Tevens verkrijgbaar bij Pieternel Lingerie & Mammacare.

Stomacare Badmode: de stomavereniging Nederland raad enkele winkels aan waar badmode op maat besteld kan worden, zoals: Matema, Hanterink en Cyell. Voor meer informatie over zwemmen met een stoma: https://www.stomavereniging.nl/leven-met-een-stoma/sporten/zwemmen-met-een-stoma/


Tips bij het kiezen van een sport met een stoma:

  • Kies een activiteit of sport die je leuk vindt en die je aankunt

  • Bouw het sporten rustig op en laat je begeleiden door een oncologie fysiotherapeut

  • Overleg met uw stomaverpleegkundige of behandelend arts welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen en waar je op moet letten.

  • Kies een activiteit of sport die je leuk vindt en die je aankunt.


bottom of page