top of page

Aandoeningen

ACNES

Wat is ACNES?
ACNES is een afkorting voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Dit houdt in dat klachten veroorzaakt worden door beknelling (entrapment) van het voorste (anterior) zenuwtakje (nerve), die door de rechte buikspier naar de huid (cutaneous) loopt. Een eindtakje van een tussenribzenuw, die het gevoel verzorgt van een klein stukje van de voorste buikwand, is dan geïrriteerd. Kenmerkend is de zeer lokale pijn in de buik net rechts of links van de middenlijn, die erger wordt bij het aanspannen van de buikspieren. Liggend heeft u vaak weinig of geen pijn. Bij lichamelijk onderzoek vinden we vaak een kleine zone waar de huid doof of juist gevoelig is. Pijnlijke triggerpoints liggen vaak langs de zijranden van de rechte buikspieren, waar de huidzenuwtakjes door het spierkapsel gaan.

Hoe ontstaat het ACNES-syndroom?

Ondanks dat ACNES een entrapment-syndroom wordt genoemd, is een beknelling nooit aangetoond. Er wordt gedacht dat dit zenuwtakje beschadigd raakt door uitrekken of compressie van de zenuwtak, waar die een scherpe hoek van 90 graden maakt in de buikwand en het spierkapsel doorboort. ACNES ontstaat meestal spontaan (60%) en dat wil zeggen dat we de exacte oorzaak niet weten. Soms ontstaat ACNES tijdens of na de zwangerschap, na een buikoperatie of door een blessure of ongeval. Soms kan een strakke riem of kleding irritatie veroorzaken van de zenuwtakjes, vooral bij mensen met een slechte conditie en een bolle buik.


Hoe helpt Expertisecentrum Lies+Buikwand?

Expertisecentrum Lies + buikwand is gespecialiseerd in de behandeling van het ACNES-syndroom. Ons multidisciplinaire team stelt snel een diagnose en maakt voor u een behandelplan op maat. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele therapie.

bottom of page