top of page

Aandoeningen

Axillary Web Syndrome

Anatomie Cording: streng/ koord vorming bestaat uit getromboseerde lymfevaten door beschadiging van de lymfeknopen en de incidentie ligt tussen de 48-72%. AWS ontstaat vaak enkele weken na een okselklierdissectie (OKD) / schildwachtersklier procedure of na adjuvante therapie en in bijna alle gevallen is het syndroom gelukkig wel zelf genezend! Ongeveer 2-3 maanden na het ontstaan is het vaak verdwenen. Het helpt vaak om de streng(en) zelf dagelijks te masseren. Zeker bij forse pijn en mobiliteitsbeperkingen is het zeker nuttig/verstandig de oedeemtherapeut op te zoeken! Zij kunnen dit behandelen, waardoor u sneller van deze vervelende klachten af bent!

Littekenbehandeling

Klachten / symptomen:

  • Streng-, koordvorming in oksel, bovenarm, regio elleboog en in sommige gevallen tot de duim. Soms loopt een koord ook langs de romp.

  • Pijn en mobiliteitsbeperking (bewegingsbeperking) van de schouder m.n. belemmering in het strekken of heffen van de arm voor/zijwaarts.

  • De strengvorming ziet eruit als een gitaarsnaar en is vaak goed zicht- en voelbaar in de oksel m.n. bij een zijwaartse abducerende beweging.

Bekend is dat AWS kan bestaan uit verharde en verdikte lymfevaten die met lymfe zijn gevuld. Deze lymfevloeistof kan niet langs de normale weg worden afgevoerd uit de arm doordat de lymfeklieren zijn verwijderd. AWS kan ook bestaan uit kleine vaatjes in de huid die verdikt en verhard zijn. In sommige gevallen veroorzaakt de verdikte lymfatische vloeistof ontstekingen van deze verharde vaten (lymfe trombose) en laat deze aan de vettige stoffen in de arm vastkleven. Dit resulteert in pijn wanneer de arm bewogen of gestrekt wordt.

bottom of page