top of page

Aandoeningen

Buikwandpijn

Buikwandpijn: hoe is de buikwand opgebouwd?Om te begrijpen wat pijn in de buikwand is, is het belangrijk om te weten hoe de buikwand is opgebouwd. Van buiten naar binnen bestaat de buikwand uit de huid, met daaronder het onderhuidse vet waarin een stevig bindweefsel is verweven. Onder deze lagen verschilt de anatomie van de buikwand in het midden van de zijkanten. In het midden komen de peesbladen van de drie schuine buikspieren samen, boven de rechte buikspier, terwijl aan de zijkanten de schuine buikspieren lopen. Na deze lagen volgt de transversale fascie: een stevig blad van bindweefsel dat de spieren scheidt van het buikvlies en de buikholte met organen. De zenuwvoorziening van de buikwand is afkomstig van de onderste thoracale zenuwwortels. Heeft u buikpijn, dan kan met al die structuren iets aan de hand zijn.

Buikwandpijn symptomen - verschil met buikpijn

De buikwand als bron van pijn krijgt vaak weinig aandacht. Patiënten met deze pijn bezoeken vaak meerdere specialisten die belastende onderzoeken doen, zonder dat daar iets uitkomt. Kijkt een specialist wel specifiek naar de buikwand, dan wordt de oorzaak van de pijn vaak snel gevonden.


Het verschil tussen buikpijn en buikwandpijn kan op verschillende manieren bepaald worden. Buikpijn en pijn in het maagdarmkanaal wordt bijvoorbeeld vaak beïnvloed door voedsel of de stoelgang. Patiënten hebben mogelijk ook last van koorts, diarree of ontstekingen. Pijn in de buikwand is vaak constant aanwezig en zeurend, wordt beïnvloed door uw houding en heeft lokaal gevoelige pijnpunten (trigger points), die soms uitstralen over een groter gebied. Als de pijn toeneemt als u uw buikspieren aanspant, dan is de buikwand waarschijnlijk de oorzaak van de pijn.


Oorzaken pijn buikwand

Veel patiënten met chronische pijn in de buikwand hebben geen duidelijk aanwijsbare aandoening of letsel in de buikwand. Pijn ontstaan meestal door:

  • Irritatie van eindtakjes van intercostaalzenuwen (ACNES).

  • Myofasciale irritatie. Dat wordt gekenmerkt door pijnlijke knopen in een spier, vaak ontstaan door rek- of strekletsel van de buikwand. De knopen worden myofasciale triggerpoints genoemd.

  • Structurele aandoeningen in de buikwand, zoals endometriose, een bloeding in de rechte buikspier, een buikwandbreuk of een buikwandtumor (meestal goedaardig).

  • Pijn bij de aanhechting van spieren op bot of kraakbeen. Ook het zwaardvorming aanhangsel (kraakbeen) kan pijn veroorzaken.

  • Uitstralende pijn vanuit de wervelkolom.


Hoe helpt Expertisecentrum Lies+Buikwand?

Expertisecentrum Lies + buikwand is gespecialiseerd in de behandeling van pijn in de buikwand. Ons multidisciplinaire team stelt snel een diagnose en maakt voor u een behandelplan op maat. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele therapie en injecties.

bottom of page