top of page

Aandoeningen

Chemobrein

Een ‘chemobrein’ wordt vaak gebruikt als term voor verminderde concentratie en geheugen na de behandeling van chemotherapie bij kanker. Echter kan dit ook tijdens andere behandelingen ontstaan. We noemen dit dan cognitieve klachten.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de patiënten problemen krijgt met denken. Vaak worden de klachten na een tijdje minder of verdwijnen ze helemaal. Sommige mensen blijven langer last houden.

Problemen met denken gaan vaak samen met andere klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid, angst of depressie.

Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen als je last hebt van concentratieproblemen na de behandeling van kanker. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij:

  • Zorg voor regelmaat in je leven. Doe dingen op vaste tijdstippen en bewaar spullen op vaste plekken

  • Maak gebruik van lijstjes en een agenda als geheugensteun

  • Zorg voor voldoende slaap, tijdens rust herstellen je hersenen

  • Zorg voor voldoende beweging

Ergotherapie bij een chemobrein

Stel je staat in de supermarkt en weet plotseling niet meer wat je mee moet nemen of je bent aan het koken en je je kunt je niet concentreren omdat de radio op de achtergrond aanstaat. Problemen in het geheugen, concentratie en aandacht spelen een grote rol in het dagelijks leven en de dingen die je doet. In de ergotherapie kunnen we de knelpunten in de hersenen helaas niet oplossen. Wel kunnen we samen handvatten bedenken om de ervaren problemen te compenseren bijvoorbeeld om bij problemen in het geheugen gebruik te maken van to-do lijstjes en post-its, zodat je in de supermarkt weet wat je nodig hebt. Of wanneer je je niet kan concentreren tijdens het koken is het belangrijk om andere prikkels, die je hersenen moeten verwerken, uit te zetten, bijvoorbeeld de radio. Zo zijn er nog vele andere mogelijkheden om de belemmeringen in het geheugen, de aandacht en concentratie te compenseren. De ergotherapie kan bestaan uit het aanleren van deze strategieën, het trainen van vaardigheden en soms worden hulpmiddelen of aanpassingen geadviseerd.


Psychologie bij een chemobrein

De psycholoog kan helpen bij de verwerking en geeft je tevens handvatten om om te gaan met vermoeidheid.

bottom of page