top of page

Aandoeningen

Knieklachten

Veel sporters krijgen gedurende de actieve carrière of daarna te maken met een blessure of klachten aan de knie. Een juiste diagnose en behandelplan is essentieel voor een snel en duurzaam herstel. Binnen Expertisecentrum Sport+Revalidatie staat een team van deskundigen voor u klaar.

Veel voorkomende klachten aan de knie

  • Letsel aan kniebanden (collaterale) en kruisbanden (voorste & achterste)

  • Reconstructie van voorste of achterste kruisband

  • Meniscusirritatie-scheur-hechting

  • Jumpers knie, osgood schlatter, sinding larssen

  • Runnersknie/tractus iliotibiaal frictiesyndroom/pes anserinus

  • Patellofemoraal pijnsyndroom.

  • Knieverstuiking(distorsie)

  • Vocht in knie

  • Artrose van de knie


Kruis- en kniebanden Heeft u tijdens het sporten een kruisbandblessure opgelopen, dan zijn er twee trajecten mogelijk: Conservatief en operatief. Heeft u weinig last van instabiliteit, krachtsverlies of onzekerheid tot bewegen, dan kan een conservatief traject een goede optie zijn. Samen met u, uw behandelend arts en het multidisciplinaire team van Expertisecentrum Sport + Revalidatie De Wedert bekijken we of dit traject voor u de juiste keuze is. Bij een conservatief traject werkt u onder begeleiding aan uw coördinatie, stabiliteit, flexibiliteit, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Dit traject zetten we ook vaak in als voorbereiding op een (mogelijke) operatie.

Revalidatie na kruisbandreconstructie Houdt u veel last van instabiliteit, dan kan een kruisbandreconstructie noodzakelijk zijn. Een kruisband operatie helpt de stabiliteit van het kniegewricht te herstellen. Soms is er echter sprake van aanvullende schade, zoals meniscusletsel, collaterale bandletsel of kraakbeenletsel. Vaak moet dit eerst hersteld worden, voordat de kruisbandreconstructie wordt uitgevoerd.

Na deze operatie starten we direct met de revalidatie. Deze zal bestaan uit verschillende fases, waarin de belasting weer opgebouwd wordt. De totale revalidatie duurt 8-12 maanden. Bij de start richten we ons met name op het verminderen van de pijn en zwelling, het verbeteren van de beweeglijkheid en het looppatroon. Vervolgens gaan we verder met het opbouwen van de stabiliteit en kracht en het opbouwen van de sportbelasting. Onder begeleiding van de sportfysiotherapeut ga je aan de slag met revalidatietraining waarbij er oefeningen zijn die je prima thuis kunt doen om het herstel te bespoedigen. Tijdens het revalidatieproces zullen metingen gedaan worden om te blijven monitoren hoe het traject vordert. Iedere revalidatie wordt afgestemd op de persoonlijke hulpvraag en doelen.

Revalidatie na kniebandletsel Kniebandletsel ontstaat vaak door sporten. Bij een kniebandletsel is vaak het mediaal collateraal ligament (MCL), ofwel de binnenband van het kniegewricht beschadigd. De band kan verrekken of scheuren als gevolg van een klap op de buitenkant van de knie, door verdraaiing van de knie of door snel van richting te veranderen tijdens het lopen of rennen. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling bij kniebandletsel en werken nauw samen met orthopedisch chirurgen en landelijke netwerken voor knierevalidatie.

Het belangrijkste bij dit letsel is een goede diagnose. MCL letsels worden ingedeeld in 3 typen: MCL graad 1 is alleen pijn zonder instabiliteit. Dit letsel geneest vanzelf binnen 4-6 weken en is gebaat bij een geleidelijk opbouw naar sporthervattig. Soms kan ondersteuning met tape zorgen dat de pijn minder wordt.

Bij MCL graad 2 is er sprake van een matige instabiliteit en MCL graad 3 getuigt van een ernstig letsel met forse zijdelingse instabiliteit van de knie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat MCL graad 2 en 3 letsels uitstekend kunnen herstellen indien vroegtijdig herkend en adequaat behandeld worden met een brace. De brace moet aangemeten worden in het ziekenhuis en moet 6 weken gedragen worden. Nadien kan er onder begeleiding van een sportfysiotherapeut weer getraind worden om het sporten weer te gaan hervatten.


Meniscusklachten Knieklachten worden vaak veroorzaakt door aandoeningen aan de meniscus. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een twaalf weken durend oefenprogramma onder leiding van een sportfysiotherapeut dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie. Een afwachtend beleid heeft daarom de voorkeur. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet ernstig beperkt is in functie. Bij aanhoudende klachten kan een verwijzing naar de orthopeed nodig zijn, bijvoorbeeld voor een MRI. De orthopedisch chirurg kan zo de kwaliteit van de meniscus beoordelen en bepalen of eventueel een operatie nodig is.


Sporten bij artrose Sport+ revalidatie de Wedert heeft voor elke klacht een topspecialist in huis. Ook voor pijn en functieverlies door artrose. Artrose is een aandoening van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bij artrose neemt het kraakbeen in een gewricht langzaam af en wordt niet hersteld door het lichaam. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Niet iedereen krijgt artrose en het hoort niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht. Een specifieke begeleiding is nodig om te bepalen wat wel en niet kan qua belasting.

bottom of page