top of page

Aandoeningen

Lipoedeem

Lipoedeem is een verstoorde vetverdeling, het kenmerkt zich door een ophoping van vergrote vetcellen met name aanwezig bij billen, heupen, binnenkant van de knieën en benen. Lipoedeem doet zich vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor, waarbij de afwijkende vetverdeling zich voordoet aan beide zijden van het lichaam. Lipoedeem heeft een grote genetische component. Vaak is de aanleiding waardoor de chronische ziekte zich manifesteert een hormoonverandering in het lichaam zoals: puberteit, zwangerschap of de overgang. Als het lipoedeem al aanwezig was, zorgen deze hormonale veranderingen vaak voor verslechtering van de symptomen. Lipoedeem is vaak nog erg onbekend, waardoor het vaak zeer lang duurt voordat bij een patiënt de diagnose gesteld wordt. Vaak wordt lipoedeem per ongeluk als overgewicht/adipositas aangezien.

Symptomen lipoedeem

 • Beide benen/armen zijn buitenproportioneel gevormd, terwijl de voeten en handen slank en niet gezwollen zijn.

 • Het lichaam ziet er bijna uit alsof het verkeerd is samengesteld: bovenlichaam is naar verhouding slank, terwijl billen, heupen en benen en/of armen duidelijk volumineuzer zijn

 • De confectiematen van boven- en onderlichaam verschillen extreem van elkaar

 • Ledemaat voelt zwaar, vermoeid en pijnlijk aan; stekend, vatbaar voor drukpijnen extreme gevoeligheid voor aanraken van het weefsel

 • Grote gevoeligheid voor blauwe plekken en drukpijn

 • Sport, gezonde voeding of diëten hebben op de betreffende lichaamsregio’s weinig invloed, de omvang wordt niet of slechts in onbeduidende mate geringer

 • Symptomen van lipoedeem zijn vaak sterker aanwezig na lang zitten, staan, in de loop van de dag en ook door warmte.

> Herkent u deze symptomen, raadpleeg dan uw arts. Belangrijk is een vroegtijdige diagnose om een optimaal behandelingsproces te kunnen garanderen en verergering tegen te gaan.

Stadia / types lipoedeem

Lipoedeem is in te delen in stadia. Als een patiënt een onjuiste leefstijl toepast kan de omvang van de betreffende lichaamsdelen in de loop der jaren toenemen.

Stadium I: glad, gelijkmatig verdikt huidoppervlak.

Stadium II: oneffen, overwegend golfvormig huidoppervlak de zogenaamde ‘sinaasappelhuid’. Weefselstructuur met grove knopen.

Stadium III: sterke vergroting van de omvang, zeer grof en verhard huidoppervlak. Weefsel vormt grove lappen aan benen en/of armen.


Het is niet altijd gemakkelijk om lipoedeem duidelijk te herkennen, gezien de aandoening in verschillende verschijningsvormen kan manifesteren. We onderscheiden meerdere types, afhankelijk van welke gebieden aan de benen en/of armen pijnlijk zijn.Complicaties lipoedeem Het ontstaan van lipo-lymfoedeem in een gevorderd stadia. Hierbij vindt zich naast het reeds bestaande lipoedeem ook een verstoring plaats van de lymfeafvoer, waardoor er een oedeem/vocht component bijkomt. Deze mengvorm ontstaat doordat het sterk woekerende vetweefsel de lymfevaten afknelt. De lymfe kan niet meer voldoende worden afgevoerd en hoopt zich op in het weefsel.


Behandeling lipoedeem Het is belangrijk dat u uzelf en uw ziekte accepteert en de behandelingsmogelijkheden in een zo vroeg mogelijk stadium toepast en dit langdurig volhoudt. Er is geen oplossing/ genezing van lipoedeem. Wel is het essentieel om te vermijden dat het proces zich verergerd. In het algemeen is het essentieel te letten op de volgende zaken: gezond te eten en voldoende beweging en sporten ev. met compressie materiaal. Compressie materiaal kan verlichting geven.

Factoren die een rol spelen:

 • Hormonale factoren

 • overgewicht

 • teveel / verkeerd eten

 • te weinig spierarbeid en/of te lang zitten of staan

 • aanwezigheid van lymf-, of veneus oedeem.bottom of page