top of page

Aandoeningen

Littekens en pijnklachten

De myofasciale therapie & littekenbehandeling richt zich op de behandeling en problemen van het onderhuids bind- en vetweefsel. Bindweefsel (steunweefsel) heeft als functie om diverse weefsels te verbinden en zorgt voor steun. Ook littekenweefsel bestaat uit bindweefsel dat vaak stugger van structuur is.

Ondanks dat het lichaam van nature streeft naar bescherming tegen bedreigingen kan het toch voorkomen dat een impact op het bind- en vetweefsel zorgt voor verklevingen. Deze verklevingen kunnen het gevolg zijn van:

  • Bestraling

  • Immobilisatie

  • Littekens door operaties of trauma’s

  • Brandwonden

  • Kneuzing

  • Breuk

  • Weke delen letsel


Borstkanker en verklevingen in de oksel:

Bij borstkanker zien we vaker verklevingen ter hoogte van de oksel, dit is vaak ten gevolge van littekens ten gevolge van okselklier uitruiming / bestraling. Dit kan gepaard gaan met lymfoedeem vorming ter hoogte van de oksel/borst.

U merkt dan dat bewegen pijn gaat doen of dat er een trekkend gevoel ontstaat Deze problemen kunnen zich al snel na een operatie of trauma voordoen, maar ook enkele jaren later kan dit ontstaan en is dan nog goed te behandelen.

Zenuwpijn door PMPS:

Tevens kan het voorkomen dat patiënten helaas kampen met chronische pijnklachten na oncologische behandeling(en). Het kan voorkomen dat na een borstamputatie / borstsparende operatie waarbij lymfelieren uit het okselgebied zijn verwijderd / de oksel bestraald is, zenuwpijn kan optreden. Deze pijn wordt ook wel ‘Post Mastectomie Pijn Syndroom’ (PMPS) genoemd of neuropathische pijn. Door middel van myofasciale technieken/ littekentherapie kunnen wij als oedeem/oncologisch fysiotherapeut proberen de pijnklachten te reduceren. Essentieel is dat vermeden wordt dat het litteken stug is en verkleeft.

bottom of page