top of page

Aandoeningen

Multiple sclerose

Wat is MS? (multiple sclerose)

Multiple sclerose is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond de zenuwvezels. Dit betekent dat uw hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar bijvoorbeeld uw armen. Deze kunt u dan minder makkelijk bewegen. Mensen met MS kunnen hierdoor diverse uitvalsverschijnselen krijgen, zoals krachtsverlies, extreme moeheid, concentratieproblemen of geheugenproblematiek. Kijk hier voor meer informatie.

Behandeling en begeleiding MS MS is helaas niet te genezen en is een ingrijpende aandoening. Niet alleen vanwege de fysieke klachten, maar ook vanwege de onzekerheid die MS met zich meebrengt. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. Het is heel belangrijk dat u goede zorg en begeleiding krijg, zodat u uw aandoening kunt inpassen in uw dagelijks leven. Behandeling kan helpen om bepaalde symptomen te verbeteren. Lichaamsbeweging heeft vaak een gunstig effect op de behandeling bij vermoeidheid. Daarom is oefentherapie erg belangrijk. De fysiotherapeut onderzoekt ook uw houdings- en bewegingsmogelijkheden, zoals lopen, staan, balans, conditie, spierkracht en coördinatie. Daarnaast bekijken we hoe u uw energie het beste over de dag kunt verdelen. Ook over hulpmiddelen geven we graag advies.


Wat biedt Expertisecentrum RevaVitaal Valkenswaard? Expertisecentrum RevaVitaal is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met MS. We zijn aangesloten bij het landelijk netwerk MS Zorg Nederland, een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met multiple sclerose. Binnen ons expertisecentrum werken we nauw samen met verpleegkundigen, neurologen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en coaches.

bottom of page