top of page

Aandoeningen

Oncologische klachten

De diagnose kanker is erg ingrijpend. Niet alleen tijdens de ziekte en behandelingen, maar ook na genezing kunt u kampen met verschillende klachten. Expertisecentrum Oncologie heeft daarom specialisten in huis. Zij zijn opgeleid om mensen te helpen die een oncologische aandoening hebben, of die last hebben van de gevolgen van de medische behandelingen of de ziekte zelf. De oncologie fysiotherapeut kan ingeschakeld worden in alle fases van het ziekteproces: tijdens de behandelfase, de herstelfase, de palliatieve fase en de terminale fase.

Wanneer oncologie fysiotherapie? We kunnen helpen bij de aanpak van de volgende problemen:

  • Pijn en gewrichtsklachten

  • Chemobrein (problemen met geheugen, plannen, dubbeltaken)

  • Neuropathieën in handen/voeten ten gevolge van de chemotherapie

  • Verminderde spierkracht & conditie

  • Verminderde balans/evenwicht

  • Vermoeidheidsklachten


Behandeling oncologie fysiotherapeut De behandeling van de oncologie fysiotherapeut verschilt per fase van de ziekte. Zo kan de fysiotherapeutische behandeling tijdens de medische behandelingen (chemotherapie, radiotherapie / immuuntherapie) gericht zijn op het onderhouden van spierkracht en conditie.

In de herstelfase richt therapie zich op het terugwinnen van vaardigheden. Naast spierkracht en conditie wordt er vaak ook gewerkt aan de balans/evenwicht. Ten gevolge van chemotherapie hebben patiënten vaak last van neuropathieën in de voeten wat de balans kan verstoren. Ook kunnen mensen klachten ervaren met geheugen/verwerking/dubbeltaken/planning, het zogenaamde ‘chemobrein’. Bij Van Hoof centrum voor therapie & gezondheid kan tijdens de oncologische revalidatie ook getraind worden met dubbeltaken door middel van bv. trainen met fitlights.

In een op maat gemaakt schema door de oncologisch fysiotherapeut, wordt gewerkt aan verschillende doelen. Er wordt m.n. gekeken per patiënt waar de focus op ligt. Het op maat gemaakt schema zorgt voor een geleidelijke opbouw, om onder en overtraining zoveel mogelijk te mijden waardoor de patiënt zo optimaal mogelijk kan trainen. We behandelen ook in de palliatieve en terminale fase.


bottom of page