Innovatief
Expertisecentra
Voor elke klacht een topspecialist
Excellent in zorg
Multidisciplinaire zorg
Behandelingen
Sportrevalidatie
Heeft u een sportblessure of heeft u een operatie ondergaan en wilt u zo snel mogelijk terugkeren op uw oude sportniveau? De gespecialiseerde therapeuten van Expertisecentrum Sport + Revalidatie De Wedert begeleiden u bij het versterken van de spieren, het normaliseren van bewegingspatronen en uw algehele fitheid. We beginnen de begeleiding met het maken van een gedegen analyse van uw sport en blessure, in overleg met ons multidisciplinaire team. Zo stellen we samen heldere doelen voor de terugkeer in uw sport.
Onderdelen binnen de sportrevalidatie zijn onder andere:
(sport)fysiotherapie en manueel therapie
echo - epte - shockwave - flywheel - dry needling- medical taping - veldtraining
diëtetiek
sportpodotherapie
Sportfysiotherapie De sportfysiotherapeut is DE expert in behandeling van sportklachten en herstel na ziekte. De sportfysiotherapeut beschikt over een scala aan mogelijkheden om je in je revalidatie en sporthervatting te begeleiden.
Manuele therapie Heeft u last van uw gewrichten in de wervelkolom, armen of benen en kunt u die steeds slechter bewegen? Manuele therapie kan helpen om deze klachten op te lossen of te verlichten. Dat gebeurt in overleg met de andere sportspecialisten binnen ons multidisciplinaire team. De manueeltherapeut schept de voorwaarde voor een optimaal bewegend gewricht, waarna u met de sportfysiotherapeut de volgende stappen naar herstel kunt maken.
Oog voor de bewegingsketen De oorzaak van pijnklachten ligt niet altijd in het lichaamsdeel waar de pijn zich bevindt. Die kan ook uitstralen vanuit een andere plek in het lichaam. Zo kunnen klachten in een knie voortkomen uit een verlies van beweeglijkheid in de wervelkolom. De manueel therapeut is geschoold in het leggen van relaties binnen de bewegingsketen en kan zo de achterliggende oorzaak van uw klachten achterhalen en behandelen.
Echografie
Om een goede diagnose te kunnen stellen, maken we vaak gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormende techniek waarmee we onder andere spieren, pezen, kraakbeen en gewrichten onderzoeken. Zo bepalen we wat de mogelijke oorzaken van klachten zijn. Het maken van een echo gebeurt met geluidsgolven met een hoge frequentie, die mensen niet kunnen horen. We plaatsen een apparaatje (echo-transducer) op de huid, dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven elk op een andere manier terug. Daardoor wordt een afbeelding gevormd op het beeldscherm van het echoapparaat en dat beeld kunnen we ter plekke beoordelen.
De voordelen van echografie
Het onderzoek is snel en gemakkelijk en zorgt ervoor dat we snel de juiste diagnose kunnen stellen.
Het onderzoek is pijnloos en onschadelijk.
Echografie is ook mogelijk bij mensen met metalen implantaten of medicatie.
Wanneer echografie? Echografie is een goede manier om onderzoek te doen als er sprake is van:
Spier,-pees- en gewrichtsklachten.
Sportblessures.
Twijfel over een diagnose.
Evaluatie van de revalidatie.
EPTE-electrolyse Expertisecentrum Sport + Revalidatie De Wedert biedt onder andere Echogeleide Percutane Electrolyse (EPTE). Uw behandeling vindt plaats onder echogeleiding, waarbij we een heel dun naaldje naar het aangedane gebied brengen. Via elektrische stroom wordt een biochemisch proces in gang gezet dat weefsels herstelt. EPTE wordt altijd ondersteund met een oefenprogramma op maat. Die combinatie helpt om zelfs hardnekkige chronische peesklachten te verminderen. Shockwave therapie Heeft u last van sportgerelateerde klachten, zoals hielspoor, schouderverkalking of een tennisarm? Dan kan shockwavetherapie mogelijk uitkomst bieden. Shockwave werkt met geluidsgolven. De fysiotherapeut bedient een apparaat waar geluidsgolven uitkomen. Die verplaatsen zich onder de huid naar de blessure. Door deze geluidsimpulsen activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Zo bent u sneller van uw klachten af. Vergoeding kosten EPTE en shockwave therapie
EPTE en shockwave therapie zijn onderdeel van fysiotherapie. Er zijn daarom geen extra kosten aan verbonden. Als u niet of onvolledig verzekerd bent voor fysiotherapie, dan komen de kosten voor eigen rekening. Flywheel-training op maat Is het nodig dat u spiervolume en spierkracht opbouwt of heeft u last van peesklachten, dan kunnen we kiezen voor de innovatieve Flywheel-training. Flywheel-training (vliegwieltraining) is een bewezen effectieve excentrische krachttraining voor het boven- en onderlichaam. Bij deze excentrische training bouwt u tot twee keer zoveel spiervolume op als bij traditionele krachttrainingen. Bij Flywheel-training gebruiken we een draaiend vliegwiel, dat continu weerstand creëert. De pezen worden zo met een overload belast. Dat zorgt voor versterking van pezen en omliggende spieren.
Dry needling Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints, drukgevoelige plaatsen in de spieren. Expertisecentrum Sport + Revalidatie De Wedert heeft gespecialiseerde dry needlers in huis die u van uw langdurige spierklachten af kunnen helpen.
Dry needling is het inbrengen van een ‘droge’ dunne naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spieren. Daardoor vermindert pijn vaak direct en verbetert de functie van betrokken spieren en gewrichten. De behandeling valt in Nederland onder de reguliere zorg van de fysiotherapie. Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes.
Tapen, Bandageren & Medical Taping Tapen en bandageren kan een ondersteuning bieden bij diverse letsels zoals een enkel verstuiking, gekneusde pols of een skiduim. Het kan uw herstelproces optimaliseren doordat het geblesseerde gewricht of spier gedeeltelijk of volledig ontlast wordt.
Als spieren niet goed functioneren, dan kan dat diverse klachten en aandoeningen veroorzaken. Daarom zijn er verschillende elastische tapesoorten ontwikkeld (o.a. Medical tape) die de spieren ondersteunen zonder de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, activeren en ondersteunen we het lichaamseigen herstelproces.
Veldrevalidatie In de laatste fase van uw revalidatie werkt u toe naar het hervatten van uw sport. Bij Sport+revalidatie de Wedert heeft u de mogelijk om deel te nemen aan een sportspecifieke revalidatie. Dit noemen we de veldrevalidatie.
De sportspecifieke veldrevalidatie training zijn het schakelstuk tussen de trainingsruimte waar stabiliteit, lenigheid, conditie en krachttraining worden gegeven en de sport op het veld. Deze trainingen zijn bij uitstek geschikt om te werken aan looptechniek, agility en sportspecifieke vaardigheden als wenden en keren op snelheid. De vaardigheden die je nog mist om jouw sport weer goed te kunnen uitvoeren worden hier aangepakt. Hierdoor verklein je de kans op terugkeer van je blessure en kun je meteen aanhaken bij je teamgenoten na je blessure.