top of page

Behandelingen

Valpreventie

Vallen verleden tijd

Scheefliggende stoeptegels, net iets te gehaast de trap af: binnen- én buitenhuis zijn er talloze situaties waarbij u lelijk kunt vallen. Ieder jaar lopen 50.000 mensen een breuk op door een val. Daarnaast worden veel mensen na een val bang om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden, waardoor hun conditie verslechtert. Daarom biedt Expertisecentrum RevaVitaal het Vallen Verleden Tijd-programma aan.

Valpreventie De Sint Maartenskliniek heeft deze wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld. Het Vallen Verleden Tijd-programma is het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het goed werkt. Onze ervaren fysiotherapeuten zijn opgeleid om deze cursus te mogen geven.


Inhoud training valpreventie Het programma vindt plaats in groepsverband en bestaat uit tien bijeenkomsten, twee dagen per week. Het doel van de lessen is het voorkomen van vallen en vertrouwen krijgen als u toch bent gevallen. De training bestaat uit drie onderdelen:

  • Op een hindernisbaan oefent u het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven.

  • Tijdens een sport- en spelgedeelte leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving.

  • U leert om veilig te vallen op een dikke mat, voor als u toch nog uit balans raakt.


Voor en na het programma heeft u individueel een afspraak bij de begeleidende fysiotherapeut om loop- en balanstesten te doen. Zo kan de fysiotherapeut uw instap- en eindniveau, de doelstellingen en het persoonlijke effect bepalen.


Voorwaarden voor deelname

  • U moet minimaal vijftien minuten kunnen lopen zonder hulpmiddel

  • U heeft geen osteoporose


Data en locatie De cursus start elke tien weken bij voldoende deelnemers en vindt plaats in Therapiecentrum Valkenswaard. U kunt zich aanmelden via tel. 040-204 94 74. De cursus wordt (deels) vergoed uit eigen aanvullende verzekering.

bottom of page