top of page

Parkinson Boksen

Wist je dat boksen een krachtig wapen kan zijn in de strijd tegen de ziekte van Parkinson? In Amerika wordt dit concept al sinds 2006 met succes toegepast, en vanaf eind april is het ook voor mensen met de ziekte van Parkinson mogelijk om bokstraining te volgen bij het Van Hoof Centrum voor Therapie en Gezondheid. Onze fitcoach Denise heeft namelijk op 2 april haar opleiding tot Parkinson Boxing Coach (PBX) succesvol afgerond. Ze heeft deze opleiding gevolgd in Ede bij het Europese opleidingscentrum Rock Steady Boxing! Dit betekent dat we nu een gespecialiseerde trainer hebben die mensen met Parkinson kan begeleiden in deze unieke vorm van therapie.

Boksen is misschien niet de eerste sport waar je aan zou denken bij Parkinson, maar het blijkt een van de meest effectieve sporten te zijn om de progressie van de ziekte te vertragen waarbij Parkinson zelfs de meest eenvoudige taken moeilijker maakt. Het is essentieel om zowel fysiek als mentaal actief te blijven. Tijdens onze trainingen besteden we daarom veel aandacht aan het uitvoeren van 'dubbele taken', waarbij deelnemers zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. We besteden aandacht aan kracht, balans, voetenwerk, reactievermogen, hand-oogcoördinatie, stretching en stemgebruik in dubbele taken. Bijvoorbeeld:

  • Boksen en hardop tellen met stappen van 2 of 3

  • Boksen en een tongbreker oplezen

  • Squats maken en 10 landen noemen

  • Balanceren op één been en in alfabetische volgorde meisjesnamen opnoemen

Zo ben je én aan het bewegen én aan het nadenken. Boksen is dus niet alleen een fysieke training, maar ook een uitstekende hersentraining. Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc benadrukt het belang van deze aanpak. Voor mensen met Parkinson is het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd een uitdaging, en boksen biedt hiervoor de perfecte training. Door zich te concentreren op balans, coördinatie en reactievermogen, helpt de sport om de progressie van de ziekte te vertragen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog.

Het Parkinson boksen dat we aanbieden betekent overigens niet dat je de ring in moet; het is een vorm van non-contact boksen. We maken gebruik van bokszakken, stoten op de pads van de trainer, of op elkaars bokshandschoenen. Iedereen, in elke fase van Parkinson, kan meedoen.

Ben je geïnteresseerd en wil je graag kennismaken met BoksFit? Plan een kennismakingsgesprek in met onze fitcoach Denise.

Parkinson Boksen is op onze locatie op de Antwerpsebaan 10 in Valkenswaard op dinsdag 15:30-16:30 uur en woensdag 14:30-15:30 uur.

bottom of page