top of page

Oefeningen

Een interview met onze oncologie fysiotherapeut Maartje

Als Oncologie fysiotherapeut is Maartje gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie, littekenbehandeling en hand- en polsproblematiek. Ze is lid van het Fyneon en Fysiotherapie Netwerk Oncologie en ze houdt zich bezig met Mammacare.
Maartje Oomen


“Als oncologie fysiotherapeut streef ik ernaar om behandeling op maat aan te bieden en samen met de patiënt te bekijken welke zorg nodig is. Hierbij werk ik samen met andere disciplines, zoals (huis)arts, verpleegkundig specialist, ergotherapeut, diëtist en psycholoog. Het is heel prettig dat wij meerdere disciplines binnen één praktijk hebben, waardoor de samenwerking goed en vlot verloopt.”

1. Waarom ben je gestart met Oncologie Fysiotherapie? Ik ben mij na mijn opleiding tot Fysiotherapeut gaan specialiseren als oedeem- en oncologie fysiotherapeut. Ik heb gekozen voor deze specialisatie omdat ik graag mensen wil begeleiden in een de moeilijkste fases van hun leven. Doordat de medische behandelingen bij kanker vaak meerdere maanden duren, begeleid ik mensen gedurende een langere periode. Daarbij leer ik mensen op een andere manier kennen. Het bieden van veiligheid en vertrouwen vind ik als behandelaar dan ook twee belangrijke aspecten. Ik vind het dankbaar werk om mensen in verschillende fase van de ziekte kanker te mogen begeleiden.

2. Wat vind je het mooiste aan je vak? Het mooiste vind ik de dankbaarheid ten aanzien van wat ik voor mensen kan betekenen. Dit is heel uiteenlopend van iemand in de curatieve fase die weer gaat werken en sporten, maar ook de begeleiding bij mensen die niet meer beter kunnen worden in het dagelijks leven naar wat kan nog wel? en hoe behoud iemand zoveel mogelijk zijn functionaliteit? Tot ook de terminale fase waarin begeleiding meer gericht is op het zo comfortabel mogelijk maken van de laatste levensfase. Ook de kleine handelingen kunnen heel dankbaar zijn voor iemand. Daarnaast is het bieden van een luisterend oor en het voeren van gesprekken met mensen ook erg belangrijk in zinvol.

3. Kijk je anders tegen kanker aan doordat je veel met deze patiënten werkt? Het krijgen van de diagnose kanker is en blijft erg heftig. Daarmee raakt iemand het vertrouwen in zijn/haar lichaam kwijt. Ze stappen in een sneltrein van behandelingen en op het moment dat deze behandelingen stoppen, is er vaak pas ruimte om te verwerken wat er de afgelopen periode is gebeurd. Al tijdens de medische behandelingen en/of daarna ben ik vaak in beeld om mensen als oncologie fysiotherapeut door dit proces heen te begeleiden. Op basis van de doelstellingen die we samen opstellen gaan we dan aan de slag.

4. Hoe onderscheid het Expertise Centrum Oncologie zich van andere praktijken? Het expertise centrum onderscheid zich doordat wij intensief samenwerken met andere disciplines. Al bij de intake wordt er gekeken wie of wat is er nodig is om iemand vooruit te kunnen helpen. Dit is ook de reden dat iemand al bij de aanmelding een intake vragenlijst ontvangt, zodat wij ons al voor de intake kunnen oriënteren op het gesprek. Het voordeel is dat al deze disciplines directe collega’s van mij zijn. Alle disciplines zijn ook geschoold en hebben ervaring in de oncologische zorg. Het overleggen en het samenwerken is daardoor erg eenvoudig en de lijntjes zijn kort. Tevens hebben wij binnen het centrum om de week een MDO waarin wij (met toestemming van de patiënt) overleg hebben met de verschillende disciplines om te bespreken hoe we iemand het beste kunnen helpen. Door de inzet van meerdere disciplines al aan het begin van een behandeltraject streven wij naar een duurzaam herstel (herstel gericht op de lange termijn). Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld bij aanvang de juiste voorwaarde en disciplines aanspreken zodat iemand op de lange termijn tot duurzame re integratie bij werk kan komen. Daarnaast hebben wij als expertise centrum ook korte lijntjes met de verpleegkundig specialisten en de (huis)artsen in de regio. Ook dat is erg prettig.44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page