top of page

Oefeningen

Hoe complex is vermoeidheid na kanker?

Deze blog is geschreven door onze oncologie fysiotherapeut Maartje.

Afgelopen week heb ik een gesprek gehad met een jonge vrouw die borstkanker heeft gehad. Ik heb veel respect voor de manier waarop zij is om gegaan met de ziekte, de behandelingen, het functioneren in haar gezin en uiteindelijk ook weer op haar werk. Dit zorgde na de behandelingen wel voor vermoeidheid waar ze ook graag iets aan wilde doen. Ik kan je vertellen dat zij op dit moment weer volledig aan het werk is, aan het sporten is en weer naar de toekomst durft te kijken.


Hoe heeft ze dat gedaan?

De vermoeidheid die ontstaat; soms al voor de diagnose, altijd tijdens de behandelingen voor kanker, is ook daarna nog in meer of mindere mate aanwezig. Deze vermoeidheid is complex en heel anders dan het ‘moe zijn’ zoals we dat allemaal weleens kennen. In de fase na afloop van de behandelingen is voor veel mensen het moment gekomen waarop ze een stukje ‘eigen regie’ willen hebben om ook deze vermoeidheid de baas te worden.


Middels oncologische revalidatie is het deze mevrouw gelukt haar conditie en kracht flink te verbeteren. Tijdens de revalidatie hebben we ook regelmatig gesprekken gehad. Want ondanks dat zij sterker werd en de fysieke vermoeidheid minder, bleef er toch een bepaalde vermoeidheid bestaan. Is dit dan wat de vermoeidheid na kanker zo complex maakt?


De rol die ik als oncologie fysiotherapeut heb is ook de signalering gericht op de verwerking die vaak pas na afloop van de behandelingen op gang komt. De diagnose, de behandelingen, het gevecht tegen de ziekte, het functioneren in gezin, sociaal, het werk. Dit alles moet een plekje krijgen en dit alles, zoals deze mevrouw zo mooi omschreef: “ Creëert een chaos in mijn hoofd”. Zij is daarom ook gestart met begeleiding door onze psycholoog; om ook op deze manier te werken aan zichzelf en zoals zij aangaf heeft dit haar: “ Orde in de chaos gebracht, meer vertrouwen in haarzelf om weer naar de toekomst kunnen kijken zonder al teveel angst.” Een mooie omschrijving vind ik dit. Gelukkig gaat het nu heel goed met haar. Ik hoop nog veel mensen zoals deze mevrouw te mogen helpen.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page