top of page

Oefeningen

Persoonlijke verhalen

Kanker is een ziekte die een enorme impact heeft in het leven van patiënten en hun omgeving. Iedereen die geraakt wordt door kanker heeft een verhaal. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden... Kortom, kanker raakt iedereen. Jou dus ook.


Wij dragen op 4 februari een paars lintje als steunbetuiging en eerbetoon aan iedereen die geraakt wordt door kanker. Veel mensen dragen het lintje ook uit dankbaarheid aan iedereen die er voor hen is of was in moeilijke tijden vanwege kanker. Daarnaast delen we hier verhalen van patiënten die te maken hebben gehad met deze ziekte. Zij vertellen over hun traject bij Expertisecentrum Oncologie.

Sandra

'Toen ik eind juli 2021 kreeg te horen dat ik uitgezaaide melanoom had viel dat rauw op mijn dak! Totaal onverwacht....mijn man was net hersteld van Non hodgkin, daardoor gedeeltelijk afgekeurd. Hij was dus bekend bij fysiopraktijk Van Hoof. Hier gestart met fysio aansluitend aan zijn revalidatie op Blixembosch. Ik wist wat me te doen stond. Nu ben ik van mezelf nogal ondernemend, wacht niet snel af. Ik heb mezelf aangemeld voor fysio/ fitness, om zo een basisconditie te hebben voordat ik geopereerd zou worden. Echt zo'n fijne praktijk! Intussen kennis gemaakt met ergotherapie, hoe zorg ik dat ik niet in een halve dag m'n batterij leeg maak? en hoe ga ik míjn werk weer therapeutisch vorm geven? Met de diëtiste, hoe zorg ik dat ik voldoende goede voedingsstoffen binnen krijg als ik 6 uur per dag nuchter moet blijven tijdens medicatie? En na het verwijderen van alle lymfeklieren in mijn oksel lymfedrainage massage en oefeningen door fysio om mijn arm weer te kunnen gebruiken en belasten. Jullie hebben allemaal een plekje in mijn hart, je merkt de liefde voor jullie vak, jullie helpen me hier doorheen. Dankjewel, ik kan jullie aan iedereen aanraden!'


Bert

Mijn ervaringen met Van Hoof en in het bijzonder met hun Oncologisch Expertise Centrum.

'Zomer 2020 kreeg ik klachten; pijn in mijn linkerlies. Ik dacht dat de klachten te wijten waren aan een spierverrekking door overmatig sporten: fitness en fietsen. Ondanks therapie verergerden de klachten en daarom de huisarts bezocht. Huisarts vermoedde een ontsteking aan linker heupgewricht ook mede gezien de hoge ontstekingswaarden in mijn bloed. Eerste week september 2020 doorgestuurd naar MMC ziekenhuis naar afdeling Orthopedie. Foto’s lieten echter niets zien en daarom diezelfde week nog een MRI scan gemaakt.


De week daarna kwam het slechte nieuws dat een tumor ontdekt was in mijn linker heupbeen. De orthopedisch chirurg verwees mij onmiddellijk door naar de afdeling Oncologie waar verder onderzoek plaats vond en de uiteindelijke diagnose gesteld werd: longkanker met een uitzaaiing naar een rib en het linker heupbeen. Verder onderzoek middels een biopsie moest nog uitwijzen welke kankersoort het precies was om aan de hand daarvan het behandelplan te bepalen.

Ondertussen echter was de pijn in de linker heup onhoudbaar geworden waardoor ik helemaal niet meer mobiel was en eind september in het ziekenhuis opgenomen moest worden. Middels hele zware pijnstillers werd de pijn onderdrukt en door het medisch team naar een oplossing gezocht de pijn weg te nemen. De oplossing werd gevonden in een intensieve bestraling van de kanker in mijn linker heup.


Begin oktober 2020 weer uit het ziekenhuis maar niet mobiel omdat ik mijn linker been/heup niet mocht belasten. Dus thuis op bed en met behulp van de nodige pijnstillers was gelukkig de pijn redelijk onder controle. Daarnaast startte een intensieve chemokuur; elke 3 á 4 weken een dag aan het infuus. Gelukkig niet erg ziek geweest van de chemo kuren maar je merkt wel de gevolgen aan je lijf: stevig gewichtsverlies en een totaal verlies aan spierkracht. Voor mij de reden om hulp in te roepen bij Van Hoof.


In de persoon van Maartje Oomen, gespecialiseerd op oncologie, gestart met een op maat gemaakt behandelprogramma. Twee maal per week oefeningen aan huis en op bed om heel langzaam weer wat spierkracht op te bouwen en aan hernieuwde mobiliteit te werken.

Dat laatste hield in met 2 krukken te leren lopen wat zowel lichamelijk als geestelijk een zware klus was. Maar met engelengeduld van de therapeute continue vorderingen gemaakt, eerst voorzichtig binnen en daarna ook naar buiten de straat op. Daarnaast ook specifieke oefeningen om de been- en de armspieren weer op te bouwen en kracht terug te geven.


Van oktober 2020 tot juli 2021 het programma steeds verder geïntensiveerd. Gelukkig heeft de chemo zijn werk gedaan en staat de kanker stil en heb ik sinds begin van 2021 alleen nog maar “onderhouds chemo” (immunotherapie). Vanaf juli 2021 kon ik gelukkig weer zelfstandig naar de praktijk in Westerhoven komen waar ik nog steeds 2 keer per week hard mijn best doe om kracht op te bouwen middels een speciaal voor mij toepasselijk programma. En mag ik zeggen: met succes! Ik ben nu in afwachting van een heupoperatie waarbij een prothese het mogelijk moet maken om weer gewoon, zonder krukken, te kunnen lopen en fietsen. Ook na die operatie zal ik weer een tijdje therapie moeten volgen bij Fysio Van Hoof, maar die inspanningen lonen echt.

Ik realiseer me me dat het belangrijkste uit jezelf moet komen maar de steun en professionele support vanuit de fysio praktijk zijn mede bepalend voor het resultaat !'


Cees

'Hallo, ik ben Cees, man van 74 jaar, heb december 2019, na vaststelling borstkanker, een borstamputatie ondergaan. Na operatie herstelde ik redelijk snel en functioneerde weer als voorheen. Echter eind 2020 werd er, bij jaarlijkse controle, ontdekt dat er wederom een tumor in de geamputeerde borst aanwezig was, dus maar weer een operatie in februari 2021.

Na deze laatste ingreep werd beslist om een hormonen behandeling van 5 jaar in te plannen en tevens de rechterborst te bestralen. Na dit alles merkte ik dat mijn conditie niet meer terug kwam als voorheen. Ben toen naar de sportarts verwezen die diverse testen heeft laten uitvoeren. Van het een kwam het ander en ben nu onder controle bij de sportarts, longarts en cardioloog. Op advies van de sportarts werd ik verwezen naar een goede fysiotherapeut die ook kennis had van Oncologie en zo ben ik terecht gekomen bij Fysiotherapie van Hoof in Westerhoven, Maartje Oomen-Engelen werd mijn begeleidster, na 2 maanden is mijn conditie merkbaar vooruit gegaan, al is deze nog niet zoals voor de eerste operatie. Kan zijn dat de oorzaak van langzaam herstel te maken heeft met de bestraling waarbij een stukje long geraakt is, wacht hiervoor nog op uitslag. Mijn complimenten voor Fysiopraktijk van Hoof voor de goede begeleiding.'


Mien

'Sinds een paar maanden train ik tijdens de chemotherapie behandelingen.

Dat doe ik onder begeleiding van een therapeut die speciaal is opgeleid voor oncologie patiënten. Ik heb acute leukemie en ben extreem moe, maar onder goede begeleiding, ga ik met een gerust hart sporten. Ik hoop dat mijn energie weer wat beter wordt.'


Patiënt

'Na mijn behandeling voor kanker kreeg ik in mijn buik een vochtprobleem waardoor lopen en zitten moeilijk ging en het leven ongemakkelijk werd. Ik moest hiervoor gedraineerd worden. Ik heb bij van Hoof een fysiotherapeut gehad die me een jaar lang intensief begeleid heeft. Daarna wilde ik meer gaan bewegen, maar ik merkte dat fietsen niet meer lukte. Met de ergotherapeut ben ik gaan oefenen met fietsen, na enkele weken ben ik in staat goed en zelfstandig te fietsen en weer deel te nemen aan het leven. Dit is voor mij het allerbelangrijkste. '78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page